Daniel Stauceanu

Compozitorul, profesorul, dirijorul si fratele nostru Daniel Stauceanu, s-a nascut pe data de 13 februarie 1930 in satul Ciadar- Lunga, Basarabia, din parinti credinciosi, crestini dupa evanghelie.
Erau vremuri grele si din cei cei opt copii cati au venit pe lume in familia Stauceanu, doar trei au ramas in viata.
Tatal sau a fost pastor avand seminarul din Petersburg. Predica in romana, rusa, ucraineana si gagauza. Din cauza ca, aceasta nu era pe placul autoritatilor vremii, acestia
i-au suspendat carnetul de pastor. Dar tatal sau, isi aminteste Daniel, ca toamna, cumpara un porc pentru hrana familiei si apoi calatorea toata iarna din sat in sat, din casa in casa vestind evanghelia fara plata.
De la el a invatat tanarul Daniel, daruit de Dumnezeu cu talent muzical, sa slujeasca ca voluntar in a dirija corul.
La 14 ani a venit in Craiova, ca refugiat, pe vremea razboiului. Aici a frecventat o adunare de crestini dupa evanghelie, unde erau in jur de 400 de credinciosi.
Pe langa talentul innascut, tanarul Stauceanu a invatat, luind lectii de la dirijori foarte buni din vremea aceea, din Chisinau si Iasi.
Fiind elev de liceu in Ploiesti, pentru ca profesorul de muzica s-a imbolnavit , tanarul Daniel a devenit dirijorul corului liceului. Fiind remarcat pentru rezultatele sale foarte bune, au vrut sa-l numeasca in Comitetul UTC, organizatie politica a tineretului din vremea aceea.
In urma refuzului, tanarul Stauceanu a fost “recompensat” cu 3 ani de munca necalificata la calea ferata.
Dar a trecut si peste aceasta perioada grea si si-a urmarit telul de a-si continua studiile musicale si s-a inscris la Conservatorul de muzica din Bucuresti.
Dupa 5 ani de conservator, l-a absolvit ca sef de promotie, cu specialitatea, dirijor coral si professor de pedagogie, iar datorita rezultatelor obtinute, Comisia Guvernului l-a numit in conducerea vietii musicale. (1959). Insa la prezentarea la postul repartizat, i s-a spus de secretara ca ei nu au cerut pe cineva pentru post si asa a ramas vreo trei luni fara loc de munca si fara nici un ban.
Era deja familist, deoarece in 1956 s-a casatorit cu sora Gina si s-au stabilit in Bucuresti.
Dupa aceasta perioada, fara un loc de munca ca sa-si poata intretine familia, tanarul absolvent a primit o propunere a dirijorului de la Filarmonica din Ploiesti de a ocupa un post de profesor la liceul din acest oras.
Totodata directorul Filarmonicii i-a spus ca ar fi nevoie de un dirijor la Filarmonica si a acceptat functionand pana in 1961 cand s-a transferat in Bucuresti.
Aici a dirijat corul bisericii Basarab, pe care deja il dirijase si cand era student.(1954).
Inaintea dansului a dirijat compozitorul, profesorul si colegul mai mare cu 3 ani, Iovan Miclea.
Activitatea muzicala si de dirijor a fratelui Daniel Stauceanu a continuat pana la mutarea sa in Statele Unite, Los Angeles, California unde locuieste de mai bine de 30 de ani.
La biserica din Los Angeles fratele Stauceanu si-a adus din plin aportul la activitatea muzicala de slavire a Domnului.
Cu talentul sau pedagogic si calitatea altruista a dansului a impartasit tuturor care voiau sa invete din cunostintele si experienta muzicala bogata pe care o are.
Chiar acum, la frumoasa varsta de 85 de ani, maestrul Daniel Stauceanu pastreaza elanul si prospetimea tineretii in relatiile dansului cu cei din jur, fiind o incurajare si un indemn pentru cei care, au dorinta sa-L slaveasca pe Domnul prin muzica.
Ii dorim multa sanatate si bucurie alaturi de sora Gina care, de 59 de ani este ajutorul potrivit pe care i l-a dat Domnul.