Emil Pataca

Draga frate Cintean ,

ma simt onorat ca sunt si eu pe lista celor care pot slavi pe Domnul prin cintare si binecuvintat ca mai pot lauda pe Domnul la virsta mea .Despre mine nu prea sunt multe lucruri de spus: pe scurt sunt nascut la 1 dec 1946 intr-o familie de credinciosi baptisti intr-o comuna de linga Lugoj jud Timis. atit bunicul si tata au fost oameni care s-au ocupat de cintare in bisericile noastre.Tata a fost 38 de ani dirijor in Biserica Baptista Harul din Lugoj.

De copil am fost dat al scoala sa fac pian vioara si mai tirziu canto si am cintat in formatiile bisericii de mic La terminarea liceului am fost student la cluj la conservator dar nu l-am terminat dar am continuat sa cint la biserica.Inainte de armata am format un cor de tineri cu care mergeam la intilnirile de tineret de la Oradea pe vremea dinainte de 1989 iar ami apoi am dirijat corul barbatesc al bisericii .incepind din 1990 -tata a murit in 1989- am preluat corul mixt al bisericii cu care am lucrat pina in anul 2006 cind m-am retras lasind locul altora mai tineri si mai vrednici (nepoata mea Claudia Cretiu absolventa de conservator sectia dirijat cor) iar eu am continuat sa lucrez cu grupuri mai mici -barbatesti sau mixte – incercind sa invat pe mai tinerii mei frati cintarile Domnului. Am indragit intotdeauna muzica de buna calitate cu mesaj care trebuie sa ne cerceteze inimile si mintea noastra. pentruca dupa parerea mea daca o cintare nu este cintata din inima si nu transmite nici un mesaj acea cintare nu poate trece mai departe de microfonul la care canti.

Ma rod Domnului ca, atit cit mai pot sa cant in casa lui s-o fac din toata inima si fara teama, asa cum spune o frumoasa cantare pe care v-o trimit tradusa de fr Teofil Ciortuz:eu nu ma tem ce-o fi miine si nu ma inspaimint caci ma tine-al sau cuvint

In cea mai grea-tristare ,ii simt iubirea-i mare
Nu,eu nu ma tem ce-o fi miine caci pazit de Domnul sint.
Cu respect EMIL PATACA,Lugoj