Georgel Dumitrașcu

GEOR(GEL) DUMITRASCU-TIMISOARA
Autobiografie
M-am nascut la 10 Mai 1950,in Fagaras,jud.Brasov,intr-o familie de credinciosi baptisti.Tatal meu , David, fost pastor inainte de al 2-lea razboi mondial la Bis. Bapt. Sega si Parneava din Arad, a fost nevoit sa se refugieze la Fagaras,de unde era mama mea, Rafira, care de asemenea a absolvit Seminarul Teologic Baptist din Bucuresti , unde s-au cunoscut. La Fag. si-a continuat activitatea de pastor, pana in anii ’50, cand din cauza regimului comunist a fost nevoit sa se retraga , ramanand “fara carnet “ cum se zicea,dar continuind sa predice si sa ajute lucrarea din biserica de-acolo.De mic copil,am fost atras de muzica bisericeasca, mai ales de cea instrumentala (harmonium,cum era atunci). Mi-am dorit sa cant la asa ceva si in timpul scolii primare,Dumnezeu l-a adus in biserica pe fr.Carol Strobel,de la Tulcea,un bun muzician, de la care am invatat sa cant mai intai la acordeon,impreuna cu alti frati din biserica,cu care am format o echipa care participa la serviciile de inchinare ale bisericii.Nu aveam in casa decat o mica muzicuta si imi amintesc cat de fericit am fost cand parintii mi-au cumprat primul acordeon.Mai tarziu,dupa ce fr. Strobel s-a intors la Tulcea,am preluat “ postul “ de harmonist,bucuros ca am ajuns sa fac ce mi-am dorit,adica sa acompaniez cantarea in comun.In biserica exista pe langa orchestra de mandoline si un cor mixt,care de asemenea m-a atras.In anii liceului am acompaniat acest cor,pe care aveam sa-l dirijez dupa absolvirea facultatii de chim.ind.la Iasi(1972),unde l-am cunoscut pe T.Caciora care studia la Conserv.de muzica iesean.Acolo,impreuna cu el,Tantza(viitoarea lui sotie), L.Cruceru(fiica pastorului de-atunci) si Daniel Blaj(il stiti desigur,o voce de aur din Arad,actualmente in Israel),am alcatuit un cvartet vocal cu care am activat in biserica.
Perioada studentiei de la Iasi a insemnat un castig pt.mine in domeniul muzical, mai ales datorita colaborarii cu Puiu Caciora,de la care am“ furat”numai lucruri bune,care aveau sa ma ajute mai tarziu in activitatea mea din biserica.
Ca dirijor, am avut satisfactia sa colaborez cu alti frati colegi din Sibiu(A.Lupean) si Brasov(L.Mara),care veneau impreuna cu corurile din bisericile respective si ne bucuram laudandu-L pe Domnul cu cantari duhovnicesti .
Am fost fericit cu corul s-o am in fatza pe mama mea,care avea o frumoasa voce de sopran.De la dansa cred ca am mostenit dragostea de cant si ceva din voce.
In biserica am cunoscut-o pe cea care in ’74 avea sa-mi devina sotie si anume pe Maris Maria,din Curtici,care a venit la Fag.ca ing.chimist la marele combinat chimic de acolo. Si ea s-a integrat in cor,la alto si impreuna am avut ocazia sa-L slujim pe Domnul. Corul a devenit cunoscut in oras,mai ales in perioada colindului de Craciun,cand eram asteptati in diferite locuri (biserici,spital)si de personalitati.
Am avut o buna colaborare cu Bis.Evanghelica Luterana si Bis.Reformata din oras,ai caror preoti au apreciat stilul nostru de muzica.
In 1985,am decis sa ne mutam la Timisoara, fam.noastra fiind deja binecuvantata cu doua fiice,Andrea si Anca, eleve pe-atunci la gimnaziu. Aici ne-am atasat de Bis.Bapt.nr.1, cu sediul in str.Romulus,unde multi v-ati bucurat in timpul studentiei si ati avut harul sa-i ascultati predicand pe fr.P.Popovici, L.Olah, P.Dugulescu si altii. De la inceput am fost primit in corul bisericii si apoi ca dirijor in echipa cu fr.G.Ienovan si A.Pele. Am fost de asemenea cooptat ca tenorist in corul de camera infiintat si dirijat de Achim P., cor cu care am avut deosebite satisfactii.In anii ’90,cand acest cor a primit numele de “Harmonia “,am avut primele turnee in strainatate(Austria,Germania,Anglia).In perioada ’91-2013,am activat ca dirijor al corului mixt si barbatesc din Bis.Bapt.nr.3 –Emanuel la solicita- rea fr.pastor de pe-atunci,D.Cocaru.Am avut ocazia acolo sa colaborez cu buni muzicieni,acompaniatori si dirijori(G.Dragomir,E.Dragoiu,L.Hentiu,F.Burghelea).
Desigur ca in aceasta perioada am colaborat cu formatii muzicale cum sunt: “Pro Deum “-Arad, “Logos “-Chicago, “Jubilate “-Oradea-Cluj si altele,amintind nume cunoscute ca :T.Caciora si N.Redis-Arad,Stelu Aioanei,C.Radulescu, K.Tucker, E.Oniga-dirijor Curtici, N.Motz,M.Damian si A.Oala-Timisoara,E.Pataca si M.Lazarescu-Lugoj, A.Lala si C.Todea-Resita si altii.
In ultimii 5 ani am condus corul “Harmonia “,perioada in care A.Pele a fost plecat in Canada,de unde a revenit in urma cu 3 saptamani. Am slujit cu acest cor in multe biserici din tara si Serbia,unde am participat mai ales la servicii de evanghelizare.
Din 2014,la initiativa colegilor din Lugoj,a inceput sa activeze Corul barbatesc reunit din biserici baptiste din Banat.Suntem aprox.130-140 de coristi,care au bucuria sa inalte Numele lui Dumnezeu prin cantari vechi si noi,renascand astfel un bun “ obicei “ sau o “traditie “, cunoscute aici,ca fiind acelea de a sluji cu corurile barbatesti. In curand(aprilie-26)acest cor va canta la Deva.
Am revenit de 2 ani la Bis.Bapt.nr.1-Betel din Timisoara,unde mai activez ca dirijor de cor mixt si barbatesc,in echipa cu D.Racovicean,D.Icobescu si D.Iancu.
Doresc atata cat Dumnezeu va mai ingadui si sanatatea ma va ajuta,sa mai fiu activ in aceasta extraordinara “lucrare de lauda pentru Imparatul “.
As finaliza aceasta ampla biografie,cu o deviza aflata in Ps.104:33 :
“Voi canta Domnului cat voi trai,voi lauda pe Dumnezeul meu cat voi fi “.
Si nu pot incheia fara a aminti expresia pe care imi place sa o folosesc deseori,aceea a gigantului care a fost numit “Alfa si Omega muzicii “,marele J.S.Bach :

SOLI DEO GLORIA ! Georgel Dumitrascu

 

FIE VOIA TA