Ghita Mot ( Ghita mic)

G H I T A  M O T

  Ma bucur, ca prin acest Web-site”armoniiduhovnicesti.com”, initiat de Curticeanul nostru Nelu Cintean si   sotia Mihaela putem sa ne cunoastem intr-o oarecare masura                                     

M-am nascut la Curtici, jud. Arad la 11.03.1953, intr-o familie modesta de credinciosi.

Am crescut si am parcurs toate etapele posibile de dedicare muzicala incepute la Curtici, Arad, in zone apropiate si apoi peste tot unde am misionat. Fiecare misiune, chiar si actuala, face parte din viata mea cu cate un episod.

Inceputul era pe la 5 ani, cand cu naiul din plastic din balconul lateral al bisericii (baieti) am debutat cu cantarea “Ce bine e sa stii ca ai in Cer Tata”, iar la refren fr. pastor Grecu Traian a indemnat toata biserica sa cante impreuna cu mine. Tot in acel balcon pe la 9-10 ani, de Craciun am dirijat corul copiilor (peste 100).

Despre inceputul cursurilor de fanfara, impulsul mi l-au dat verisorii mei mai mari cu 4-5 ani decat mine, cari in 1960 au inceput primele notiuni, iar in 1961 am inceput sa invatam a doua serie, unde deja, m-am inscris si eu, iar fr. Liviu Sarbu a fost cel ce ne-a invatat.

Primul instrument primit – althornul – de care m-am indragostit si de atunci am facut cunostinta cu sunetele muzicale si cu alte instrumente: lira, trombon,tenor,trompeta,bas.

Anul 1968 facand naveta la Arad, frecventand cursurile scolii profesionale si paralel scolii pop. de arta si totodata inscriindu-ma in fanfara scolilor a inceput maturizarea mea combinand practica din biserica cu solfegiile, teoria muzicii si noul stil de fanfara. Acordeonul, harmoniul si orga au fost instrumentele la care am invatat sigur, aceasta m-a ajutat sa fiu de folos in acompanierea cantarilor comune in biserica, mai apoi in acompanierea corului mixt si barbatesc si solistilor.

Prin 1970 doream nespus de mult sa ajung in fata fanfarei, asa ca l-am rugat pe unul din dirijori sa-mi dea voie sa conduc o cantare. Acesta (Gh. Maris, in prezent in Florida) m-a si incurajat si astfel am debutat cu cantarea “Sus voi fii ai mantuirii” de Sarbu Sabin. De aici a inceput drumul pe care alerg si astazi. Lucram cu corul tinerilor, orchestra, mai apoi cu corul barbatesc, corul mixt si cel mai mult cu fanfara.

In 08.10.1972 am primit pe Domnul in apa botezului. In 09.09.1976 mi-am intemeiat o Familie si de atunci impreuna cu sotia Felicia, am infruntat toate valurile si problemele vietii. Ne-a binecuvantat Dumnezeu cu familie frumoasa, copii si nepoti, fiica noastra, Sorina, nascuta in 1979, casatorita cu Ilie Belciu junior, ne-a bucurat cu 3 nepoti: Laura, Sarah si David, iar fiul Razvan, ne-a bucurat cu inca un nepotel Sorin. Cand toata familia e impreuna, e o adevarata ceata a levitilor.

Revenind la muzica, prima lucrare dateaza din 10.04.1970, de atunci inspiratiile curg, nu le tin evidenta, sigur mult peste 300 plus cele compuse pt. cor mixt, barbatesc, cor de copii, duete si solo.

Despre numarul celor pe care i-am initiat si numarul formatiilor doresc sa fie evidentiate in Cartea Vietii.

Despre mentori: Sabin Sarbu, Liviu Sarbu, Pastor Grecu Traian, bunicul Rotcu Savu – decedati. Pastor Belciu Busuioc, Pastor Dorin Simu, Pastor Valentin Popovici, ultimul fiindu-mi cel mai apropiat in prezent.

Colaboratori: Liviu Mocuta – Atlanta, Ciprian Ilonca, Gh. Ruscut,  Ilie Mocuta(Tiligut), Nicu Rotcu, Sorin Cimpoies si Dan Bulboaca – Chicago, Catalin Pascu, Adrian Vuc, Dan Lucut, Pastor David Pinte si multi altii care apreciaza si promoveaza lucrarile mele.

In incheiere doresc sa impartasesc indemnul bunicului meu, Rotcu Savu, fost diacon al b.b.Curtici, functia usier, indemn care zicea asa:

“Dragul meu, daca tu poti prelucra, sau compune pentru Dumnezeu, iar cei ce asculta, de la tine pana la mine (usier) nu pricep, nu inteleg si nici nu ii zideste mesajul, sa n-o mai faci alta data.” Atunci am inteles ca aceasta jertfa nu e din mandrie, orgoliu sau interese, ci mana in mana cu vestirea Cuvantului, sa raspandeasca mireasma placuta a binecuvantarilor ce vin din Cer.

Dumnezeu sa dea inima si intelepciune tuturor celor ce-L slujesc.

Amin !
Ghita Mot cu unul din  nepoti(David)