Nicu Rusu

21.martie.2010

Autobiografie

1961 – anul naşterii
1963 – anul stabilirii în localitatea Turda judeţul Cluj
1976 – 20 iunie – primirea botezului nou testamental
1979-1981 – satisfacerea stagiului militar
1981 – am devenit dirijor adjunct al corului din Turda
1985 – anul căsătoriei cu Marta
1987 – s-a născut Damaris
1988 – s-a născut Daniel
1996 – s-a născut Tabita
2010 – anul în care am fost ordinat ca prezbiter în biserica din Turda

Mă numesc Rusu Nicolae al cincilea copil din cei şapte ai familiei Rusu Ioan şi Raveca. M-am născut în 29.04.1961 în localitatea Soporul de Câmpie, judeţul Cluj. La vârsta de 2 ani ne-am mutat cu familia la Turda, unde locuiesc până în prezent. Am avut harul de a mă naşte într-o familie de credincioşi practicanţi, aşa că de mic am crescut în biserică, care a devenit pentru mine ca o a doua casă.

Pe vremea aceea, biserica avea cor, orchestră şi fanfara. De la 9 ani am intrat la rândul cetei mele în orchestră unde am învăţat teoria muzicii, intrumentele muzicale : mandolină, vioară, chitară. Încă de la început m-am simţit deosebit de atras de această activitate care în timp a devenit o parte a vieţii mele. La 12-13 ani cântam şi în cor la sopran, cor în care şi astăzi mai cânt şi al cărui dirijor sunt de 33 de ani. Un alt lucru demn de amintit este anul 1976, an în care împreună cu prietenul meu, Vasile Andreica, care era harmonistul bisericii din Tureni ( la 10 km de Turda ) am hotărât să cântăm împreună, fiind atraşi şi motivaţi de aceeaşi dragoste pentru muzică. Pe vremea aceea eu cântam la vioara iar Vasile la “ orga de piept “ adică la acordeon. Am început să misionăm la bisericile de sat, făcând bucurie fraţilor. Cu timpul am ajuns sa cutreierăm ţara în lung şi în lat, ajungând şi peste hotare, la fraţii din : Moldova, Ucraina, Austria, Italia şi Belgia.
De-a lungul celor 38 de ani de funcţionare a grupului, până în ziua de astăzi, în urma experienţelor multe pe care le-am trăit în slujire şi ca un răspuns la necesităţile apărute în lucrare, s-au născut cele peste 550 de cântări pe care Dumnezeu mi le-a dat.

În prezent, ca unul care se apropie de “pensie”, şi îndemnat de mai mulţi prieteni şi fraţi am decis ca aceste cântări să le adun şi să le public pentru a deveni un bun al tuturor, o resursă pentru cei ce se ocupă în biserici de copii, tineri sau cor.
P

ână în prezent, cu ajutorul lui Dumnezeu, am reuşit să public în anul 2011 un volum de înaltă clasă ce conţine 106 cântări de diferite tematici, armonizate cu multă măiestrie de către fratele Daniel Moţocan din Cluj. Volumul este intitulat “Prinos de laudă”. Un alt proiect la care lucrez este intitulat “ Prinosul inimii mele “ care se doreşte a fi o serie de 5 volume tematice care să conţină toate compoziţiile care le mai găsesc prin arhive, cântări care vor conţine linia melodică, acordurile de chitară si unele din ele chiar armonie pe 2, 3 sau 4 voci. Cu bucurie pot să spun că primele două volume sunt tipărite şi stau la dispoziţia celor care le doresc. Primul volum conţine cântări de evanghelizare, laudă, mulţumire, încredere în Dumnezeu şi cântări cu context biblic dat. Al doilea volum adună în el toate cântările compuse care au ca subiect persoana şi lucrarea Domnului Isus de la întrupare până la revenire. Al treilea volum va conţine cântările compuse, care au ca subiect familia creştină : logodnă, nuntă, binecuvântare, înmormântare, etc. Al patrulea volum va conţine cântările compuse despre biserică şi slujirile specifice ce se fac în biserică : botez, cină, evanghelizare, rugăciune, jubileu, inaugurări, etc. În volumul 5 voi pune cântările care nu au fost publicate în primele 4 volume. În încheiere ţin să mulţumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a dat această onoare sa-L slujesc prin cântare, ţin să-I mulţumesc pentru echipa în care lucrez, pentru cei din grupul Prinos, pentru cei din corul din Turda, şi mai nou pentru mulţimea celor ce slujesc pe Domnul prin cântare şi formăm împreună familia armoniilor duhovniceşti.

Fie binecuvântarea Lui peste noi şi lucrarea noastră prin care Dumnezeu să fie înălţat şi tot mai cunoscut de cei care ne înconjoară. Cu dragoste frăţească, Nicu Rusu.