Valer Chis

Multumesc frate Nelu Cintean pentru invitatia pe care mi-ati  facut-o de a scrie cateva cuvinte despre mine si activitatea muzicala pe care o desfasor impreuna cu Corul si Orchestra BCB Maranata Hunedoara.
   M-am nascut in judetul Salaj langa Zalau dar dupa ani 1965 in urma colectivizari fortate  impreuna cu familia am fost nevoiti sa ne mutam in Hunedoara.
 Am crescut  in Biserica Baptista din Hunedoara, iar de copil am inceput sa invat apoi sa cant in orchestra biserici, la diferite instrumente…mandola, chitara,orga etc.Am prins astfel mare drag in al slavi si al lauda pe Domnul prin cantare.  Abia trecusem de 16 ani, cand fratele Csantos Alexandru dirijorul orchestrei a plecat din tara, am fost nevoit sa preiau aceasta activitate.   In anul 1981 a plecat in SUA  fratele si prietenul meu Viorel Duca dirijorul corului  in acea vreme. Astfel am pornit la drum si m-am inrolat si in aceasta noua dar nu usoara slujba de dirijor al corului.. Trebuie sa spun ca un rol deosebit in formarea mea ca dirijor l-a avut un tanar profesor Marin Dirva absolvent al seminarului teologic ortodox, apoi a conservatorului cu specializarea compozitie si dirijat.A fost un dascal consecvent, care a contribuit mult la formarea mea ca dirijor atit in ce priveste insusirea teoriei muzicale, dar si a modului practic de abordare si invatare  a unei partituri. De multe ori a fost prezent alaturi de mine la repetitiile de cor sau orchestra, aratandu-mi si explicandu-mi concret cum sa interpreteaza in mod diferit fiecare cantare. Ma rog si astazi ca Domnul sa i se descopere si sa-l cunoasca cu adevarat.
 Corul Bisericii Baptiste Hunedoara a luat fiinţă în anul 1949, la scurt timp dupa infintarea si deschiderea oficiala a biserici.  Dupa revoluţia din 1989 formaţia corală a atras tot mai mulţi tineri. Prin aceasta, structura corului este variată: de la elevi, studenţi, la muncitori, oameni de afaceri, profesori, ingineri; însă tocmai acest lucru dă frumuseţe şi farmec, unitate în diversitate. Mai târziu a prins contur şi ideea de orchestră, în principal pentru copiii celor care cântau în cor. În prezent, ansamblul este format din peste 50 corişti şi 27 de orchestranţi (viori,violoncele,viola,flaut,chitară clasică, chitară bass tobe şi pian). Gradul ridicat de omogenizare al acestei formaţii este dat de faptul că în mare măsură este constituită din familii. Astfel se creează apropiere, unitate şi o bună comunicare între generaţii. Repertoriul este constituit atât din compozitori clasici români cât şi din cei contemporani; de asemenea şi multe traduceri şi aranjamente noi care dau o notă de originalitate acestei formaţii. Stilul muzical urmărit este adecvat atât pentru generaţiile tinere cât şi pentru cele mai vârstnice. De-a lungul anilor, corul a fost invitat şi a adus laudă şi slavă lui Dumnezeu pe meleagurile României, dar şi în Moldova, Germania, Ungaria, Austria, Marea Britanie şi chiar în Statele Unite ale Americii.
 Pentru noi a fost o binecuvatare faptul ca am intrat in legatura si am putut avea acces la cantarile postate pe  “Armonii Duhovnicesti” si “one a week” cantari care ne-au motivat la o slujire mai consecventa , aducand multa bucurie si inviorare in inima ascultatorilor, dar si a membrilor formatiei din cor-orchetra..
   Multumim pe aceasta cale tuturor celor care contribuie intr-un fel sau altul la gasirea, traducerea, sau armonizarea atator cantari frumoase.
Multumim de asemenea in mod deosebit familiei Cinteanu si tuturor celor care continua prin exemplul lor sa ne motiveze in slujire si in pastrarea legaturilor unii cu altii.
  Implicarea mea in trducerea, sau armonizarea unor cantari,in ultimul timp a fost mai mica dar la fiecare cantare noua a trebuit ca partitura de orchestra s-o scriu sau s-o adaptez pentru instrumentele pe care le avem noi in ansamblu.O parte din cantarile pe care le cantam si azi cu corul sunt traduse de mine din germana iar partea de orchestra in majoritatea cazurilor e scrisa dupa negativ de mine sau colaboratori cu care am lucrat dealungul anilor. Ultima cantare la care am scris si adaptat partea de orchestra este “Glorie Tie Miel Divin” . Se poate asculta si vedea pe Corul Bisericii Baptiste Maranata Hunedoara. Doresc binecuvantarea Domnului, tuturor celor implicati in lucrarea de slujire prin cantare, in bisericile din tara si din strainatate.
   Cu aleasa pretuire Valer Chis dirijor BCB Maranata Hunedoara.