Valer Chis ( Biografie revizuita)

Multumesc frate Nelu pentru invitatia pe care mi-ati facuto de a scrie si eu cateva cuvinte despre activitatea pe catre o desfasor ca dirijor al ansamblului Cor-Orchestra al BCB Maranata Hunedoara.
Am inceput activitatea muzicala in biserica inca din clasele primare cantand in orchestra de mandoline, la diferite instrumente: mandola, chitara, chiatra bas, orga, pian. Datorita plecari din tara a fratelui si prietenului meu Csantos Alexandru care era dirijorul orchestrei, am fost nevoit sa preiau eu aceasta activitate desi abea implinisem 16 ani.
  In timp impreuna  cu tineri din orchestra am format si un grup vocal cu care slaveam pe Domnul atit in biserica noastra cat si in alte biserici in care eram invitati,
  In aceasta perioada in jurul anilor 1980 Domnul mia scos in cale si am cunoscut pe profesorul Marin Dirva un om deosebit, care absolvise seminarul teologic ortodox,iar apoi a facut conservatorul specialitatea compozitie si dirijat. A fost un dascal consecvent care a contribuit mult la formarea mea ca dirijor atit in ce priveste teoria muzici dar si a modului practic de abordare si interpretare a unei partituri.De multe ori l-am avut alaturi la repetitiile de cor sau orchestra. Am vorbit si despre repetitiile de cor, pentru ca la fel ca la orchestra, prin ani 1981 fratele si prietenul meu Duca Viorel  era dirijorul corului  dar a plecat in USA fiind astfel nevoit sa preiau si aceasta activitate.
  In an 1982 alti prieteni foarte buni cu care cantam impreuna Josef si Dani Manutiu (acum Muller) au emigrat in Germania. Acolo au continuat lucrarea aceasta  de slavire a numelui lui Dumnezeu, iar la indemnul fratelui Eremia Hodoroaba impreuna cu alti romani din diaspora au format un cor, care era des auzit la emisiunea fratelui Hodoroaba de la “Radio Monte Carlo”. De acolo am primit multe partituri si negative care au completat si imbunatatit repertoriul corului nostru,dar si a grupului Maranata. Astfel inaite de revolutie am tradus din germana mai multe cantece pe care le pastram si le cantam si azi cu mare placere. O data cu noile partituri s-a revigorat mult lucrarea corului dar in mod deosebit a Grupului vocal Maranata cu care faceam misiune cel putin o duminica pe luna. Am vizitat multe biserici din tara si am avut bucuria de a intilni si si lega prietenii cu multi oameni deosebiti…ma gandesc la Puiu Caciora, Achim Pele, Nelu Redis, dar si cei din familia Iovin: Ghighi, Florin. Au fost timpuri frumoase,in care Domnul nea ajutat sa crestem calitativ si din punct de vedere spiritual si muzical….timpuri de care imi amintesc si acum cu mare placere.
  Am vorbit de Grupul Maranata pentru ca a fost si a ramas nucleul pe care a continuat si sa dezvoltat  mai departe lucrarea corului. Prin 1993 am pornit la formarea  unei  orchestre in special pentru un nou fel de acompaniament pentru cor. Am gasit un tinar profesor de vioara cu care am pornit instruirea unui grup de copii.   Am continuat prin trimiterea la scoala de muzica a multor copii,in special copii celor din acel grup Maranata intre timp aproape toti casatoriti si avind  copii. Astfel nivelul calitativ al instrumentistilor si a interpretari crescut mereu ajungand acum la ceea ce vedeti. Desi din nefericire cam o data la 6-7 ani generatiile de orchestranti se schimba datorita faptului ca tineri care termina liceul pleaca sa studieze in orasele mari sau in strainatate,iar locul lor este luat de copii din classele 5-6.Dar  avem multumirea ca acolo unde ajung sunt implicati si raman dedicati lucrari de slujire a Domnului prin cantare. Astfel de-a lungul anilor cel putin 10 tineri au studiat sau sunt inca studenti la conservator in tara si chiar in strainatate.
  Desigur dupa revolutie cand granitele sau deschis am primit multe invitatii de a vizita si biserici din strainatate, astfel am avut un turneu de 20 concerte in diferite orase din Anglia, apoii Ungaria, Republica Moldova, Germania, Austria, in 2006 impreuna cu peste 50 de coristi si orchestranti,  timp de 3 saptamani am fost in USA unde ne-am bucurat in multe biserici baptiste si penticostale din Chicago, Cleveland, Akron si Detroit.
  Domnul are in fiecare timp si vreme oameni de care se foloseste pentru asi duce la indeplinire planul sau. Asa a fost si cu turneul nostru in USA. In acea vreme fratele Viorel Duca era senator in parlamentul Romaniei, iar eu eram consilierul cu probleme culturale.
 Astfel “am capatat trecere” in ochi celor de la ambasada USA si au dat viza la peste 50 de persoane cu 2-3 exceptii de tineri care nu aveau 18 ani si nu erau insotiti de parinti.
   Dea lungul celor peste 40 de ani de slujire si implicare in activitatea muzicala in BCB Maranata din Hunedoara m-am mai ocupat vreme de cativa ani si de fanfara biserici, dar o data cu dezvoltarea si intensificarea activitati noi formule de cor-orchestra, aceasta formatie incet sia incetat activitatea.
    In biserica corul si orchestra sunt prezenti si activeaza in fiecare duminica  dimineata si dupa masa, iar la programele de joi seara, cantam de obicei numai cu corul pentru ca o parte din orchestranti mai tineri fac repetitie intro sala alaturata.
  Pentru noi a fost o binecuvatare faptul ca am intrat in legatura si am putut avea acces la cantarile postate pe  “Armonii Duhovnicesti” si “one a week” cantari care ne-au motivat la o noua slujire si au adus multa bucurie si inviorare in inima ascultatorilor, dar si a coristilor.
   Multumim pe aceasta cale tuturor celor care contribuie intrun fel sau altul la gasirea, traducerea, sau armonizarea atator cantari frumoase.
Multumim de asemenea in mod deosebit familiei Cinteanu si tuturor celor care continua prin exemplul lor sa ne motiveze in slujire si in pastrarea legaturilor uni cu alti.
  Implicarea mea in trducerea, sau armonizarea unor cantari,in ultimul timp a fost mai mica dar fiecare cantare noua a trebuit ca partitura de orchestra s-o scriu sau s-o adaptez pentru instrumentele pe care le avem noi in orchetra.O parte din cantarile pe care le cantam cu corul sunt traduse de mine din germana iar partea de orchestra in majoritatea cazurilor e scrisa dupa negativ de mine sau colaboratori cu care am lucrat dealungul anilor. Ultima cantare la care am scris partea de orchestra este “Glorie tie Miel Divin” .
  Daca cineva doreste partituri din ceea ce cantam noi poate, asculta pe siteul BCB Maranata, sau Corul BCB Maranata pe youtube, si voi trimite cu mare drag asa cum am trimis deja sorei Magda Todea sau fratelui Rusu.